Интернет-конференция - 2020
Вы хотите отреагировать на этот пост ? Создайте аккаунт всего в несколько кликов или войдите на форум.

Пономаренко В.І., Лисенко В.І., Милиця К.М. РЕАБІЛІТАЦІЙНЕ ХАРЧУВАННЯ ПРИ ЗАХВОРЮВАННІ НА COVID-19

Участников: 3

Перейти вниз

Пономаренко В.І., Лисенко В.І., Милиця К.М. РЕАБІЛІТАЦІЙНЕ ХАРЧУВАННЯ ПРИ ЗАХВОРЮВАННІ  НА COVID-19 Empty Пономаренко В.І., Лисенко В.І., Милиця К.М. РЕАБІЛІТАЦІЙНЕ ХАРЧУВАННЯ ПРИ ЗАХВОРЮВАННІ НА COVID-19

Сообщение автор Admin Пн Янв 18, 2021 4:13 pm

Сучасна пандемія змінила світ і потребує нових адаптованих заходів для боротьби з хворобою.
Можливість поліпшення здоров′я шляхом харчування є загальновідомою і доведена на всіх етапах онтогенетичного циклу з великою впевненістю. Відомо, що раціональне харчування не тільки балансує гомеостатичний потенціал,але і підсилює реабілітаційні чинники .
Мета роботи:згідно фізіологічно-клінічному перебігу хвороби скласти рекомендації реабілітаційного харчування.
Дієта хворих при гострих інфекційних захворюваннях будується в залежності від їх особливостей:підвищення температури тіла (легкий перебіг-37,5℃; ускладнений 39,0℃);кашелю, інтоксикації, слабкості, болю у м′язах, на початку хвороби- ядуха та інколи діарея. Пневмонія найзагрозливіше ускладнення. Термін перебігу хвороби залежить від супротиву організму, своєчасного лікування ускладнень, ефективної реабілітації.
Дієта повинна сприяти стимуляції імунної системи.
Завданням дослідження ставилося розробка і обґрунтоване використання середньодобового базового раціону харчування для семиденного меню при індивідуальній оптимізації реабілітаційної програми, розробленої нами на базових постулатах правової доказової медицини для першої та другої груп зайнятості населення з калорійності харчування 2600-2800 ккал на добу особам розумової і частково механізованої праці, що складає більшість працюючого населення України.Базовий середньодобовий набір харчів відповідає вимогам раціонального харчування по співвідношенню нутрієнтного складу, мінеральних речовин, вітамінів,кількісним і якісним показникам, демографічно адаптованим, вимогам кулінарної обробки,їстівності, удобоваримості, засвоюваності, економічної досяжності і достатності у виробництві і постачанні у регіоні.
Продукти раціону обраховані по витратам при термічній кулінарній обробці, калорійності, нутрієнтам.
Більшість інфекційних хвороб супроводжується полінутрієнтим дефіцитом з супутнім порушенням харчового статусу(порушення процесу травлення, всмоктування, транспортування,метаболізму нутрієнтів, прискореною екскрецією або наслідком медикаментозної терапії.
Нами передбачена можлива індивідуальна корекція меню рослинними речовинами для кількісного вмісту рослинного білку, вітамінів С,В1,В2,В6,PP,мінеральних речовин: Сa,P,Mg,Cu,Fe,Сo збільшення енергоцінності раціону.Безпосередньо, базовий середньодобовий набір нараховує 35 видів харчових продуктів, та для розширення смакових пріоритетів, рекомендується найбільш корисливі страви.
З білкових страв – м′ясні бульони та желе, суфле, пюре. Фруктові соки з желатином, можливо з додаванням у ці страви яєць. М′ясо парове, нежирне. Обмежено бобові страви.
Вуглеводи у вигляді цукру, фруктових соків, киселів,слизові відвари рису,вівсянки, гречки. Білий здібний хліб, сухарики. Пудінги, варені овочі, фрукти.
Не рекомендуються страви жирні, смажені в маслі і здоба. Уникати жирного м'яса, у чистому вигляді масло, вершкихворим з лихоманкою додають у страви.
Спеції та прянощі не рекомендуються. Сіль – 10-12гр. на добу. До готових страв додають зелень, фруктові соки.
Всім хворим з лихоманкою дають відвар шиповника, чай з молоком, білкову воду, неміцний м′ясний бульон (загальна кількість до 2л на добу). Після зменшення інтоксикації і лихоманки дозволяються: каші, пудінги, вермішель, парові котлети, сирі та протерті морква і яблука.
Admin
Admin
Admin

Сообщения : 171
Дата регистрации : 2016-05-29

https://miest2016.forum2x2.ru

Oleg23451995, Yuriy Galutskiy и КАРАКОВСЬКА НАТАЛІЯ поставили лайк

Вернуться к началу Перейти вниз

Пономаренко В.І., Лисенко В.І., Милиця К.М. РЕАБІЛІТАЦІЙНЕ ХАРЧУВАННЯ ПРИ ЗАХВОРЮВАННІ  НА COVID-19 Empty Re: Пономаренко В.І., Лисенко В.І., Милиця К.М. РЕАБІЛІТАЦІЙНЕ ХАРЧУВАННЯ ПРИ ЗАХВОРЮВАННІ НА COVID-19

Сообщение автор Павленко Чт Янв 21, 2021 11:49 am

Інформація, представлена автором, надзвичайно цікава і слушна на даний час. Дякуємо.

Павленко

Сообщения : 1
Дата регистрации : 2021-01-21

Yuriy Galutskiy поставил(а) лайк

Вернуться к началу Перейти вниз

Пономаренко В.І., Лисенко В.І., Милиця К.М. РЕАБІЛІТАЦІЙНЕ ХАРЧУВАННЯ ПРИ ЗАХВОРЮВАННІ  НА COVID-19 Empty Re: Пономаренко В.І., Лисенко В.І., Милиця К.М. РЕАБІЛІТАЦІЙНЕ ХАРЧУВАННЯ ПРИ ЗАХВОРЮВАННІ НА COVID-19

Сообщение автор КАРАКОВСЬКА НАТАЛІЯ Чт Янв 21, 2021 3:10 pm

Інформація при сучасній пандемії дуже актуальна.

КАРАКОВСЬКА НАТАЛІЯ

Сообщения : 3
Дата регистрации : 2021-01-21

Yuriy Galutskiy поставил(а) лайк

Вернуться к началу Перейти вниз

Вернуться к началу


 
Права доступа к этому форуму:
Вы не можете отвечать на сообщения